До друзів за досвідом
Колектив комбінату підтримує ділові зв’язки з консервними підприємствами інших областей, країв та республік і навіть країн. Це допомагає бути завжди в курсі всіх новин у консервній промисловості, застосовувати у себе на підприємстві останні досягнення, а також надавати друзям по професії допомогу в тій або іншій справі. Адже комбінат тепер багатий спеціалістами високої кваліфікації.
Коли закінчилось будівництво консервного заводу в Кам’янському Дніпропетровської області, його керівництво запросило з Херсона вакуумника М. Я. Литвинова для налагодження й пуску вакуумних апаратів по виробництву томатної пасти. Ветеран комбінату, майстер високого класу вчасно й доброякісно виконав всі роботи. Обладнанню дали повне навантаження, і воно працює безвідмовно.
Трудівники комбінату брали участь у будівництві, монтажі та наладці машин і обладнання консервних заводів у Скадовську, Новотроїцькому та інших.
Колектив комбінату давно дружить з югославськими колегами.
Спеціаліст-технолог В. К. Васильєв понад два роки працював в Судані. Він навчив професії консервника велику групу суданців. Потім в Судані побував стерилізатор С. Р. Бурбело.
Багато гостей як з нашої країни, так і з-за кордону, буває на комбінаті. За 40 років херсонці нагромадили багатий досвід, і він цікавить багатьох консервників. Сюди приїздять керівники підприємств, інженерно-технічні працівники, робітники-новатори і раціоналізатори. Вони уважно вивчають досвід, а потім запроваджують його на своїх підприємствах. За останні роки у консервників Херсона побували представники фірм і заводів Болгарії, Польщі, Румунії, НДР, Угорщини, Чехословач-чини, В’єтнаму, ОАР, Сірії, Судану, Італії.
В книзі відгуків зберігаються сотні записів тих, хто відвідав підприємство. Ось деякі з них:
«Цю зустріч я ніколи не забуду. Вона була проявом теплого, щирого ставлення товаришів по професії. Марина Тотаєва, м. Шумена, Болгарія».
«Дякуємо за велику увагу. Ваша продукція дуже смачна. Бажаємо, щоб і у нас були такі заводи. Сподіваємося на Вашу допомогу. Великих Вам успіхів! Хон, Сірія. Ле-Кім-Бонг, В’єтнам».
«З консервів хочеться виділити кабачки з рисом, ікру кабачкову, сік абрикосовий. Ми дуже раді, що на Вашому комбінаті працює багато обладнання з Угорщини. Велика подяка за теплий прийом», — такий запис залишили гості з Угорщини.
Звичайно, херсонці пишаються тим, що до них їдуть за допомогою, за порадою, що у них вчаться. Мабуть, є чого!
На комбінаті проходять виробниче навчання і практику студенти з інших країн, а також спеціалісти-харчовики. Вони вивчають технологію виробництва, процеси виготовлення тари з жерсті, вчаться обслуговувати машини, механізми, лінії.
На комбінат приїздять по науку. А херсонці, в свою чергу, їздять з цією ж метою на інші підприємства країни. Для таких поїздок створюються творчі комплексні бригади, до складу яких входять різні спеціалісти. Кожна така бригада одержує конкретні завдання розв’язати саме ті питання, які зараз потрібні комбінату. Адже в процесі виробництва, особливо під час освоєння нових машин, нової продукції, часто виникають досить складні питання, на вирішення яких треба багато часу і сил. А вони, можливо, уже розв’язані на тому підприємстві, куди їде бригада.
Коли бригада повертається, вона звітує про свою поїздку на засіданні технологічної ради, яка і дає їй відповідну оцінку, вирішує, що треба запровадити у себе.
Тривалий час на комбінаті «вузьким місцем» був процес очищення коренеплодів, він вимагав багато робочих рук. Творча бригада в складі технолога Д. А. Чернявського і начальника цеху О. К. Молчанова поставила собі за мету вирішити це питання. Чернявський і Молчанов ознайомилися з існуючою по цьому питанню літературою, після цього побували на інших консервних заводах, познайомились, як там справи з очищенням коренеплодів. Це дало позитивні наслідки. Вони виготовили паротермічний агрегат для очищення коренеплодів, що набагато спростило цей процес, дало підприємству понад 16 тисяч карбованців економії на рік.
Коли комбінат освоював виробництво жерстяної тари, виник ряд труднощів в роботі ліній і неполадок, які не вдавалося ліквідувати.
Тоді на інші консервні підприємства виїхала бригада в складі працівників цеху В. Г. Мовенка та Г. І. Коломійцева. Вона уважно вивчила систему роботи лінії, з’ясувала всі недоробки і ліквідувала їх.
Незабаром на комбінаті було освоєно також передові методи літографування й лакування жерсті, з якої виготовляється тара. В грошовому обчисленні це становить приблизно 90 тисяч карбованців економії на рік.
Внаслідок глибокого вивчення досвіду заводів Одеси була розроблена і втілена нова технологія виготовлення халви, яка дала змогу значно скоротити витрати олії.
Так допомагають постійний обмін думок та передового досвіду між спорідненими підприємствами.
Постійний і тісний контакт підтримує комбінат з Московським інститутом харчової промисловості, Одеським технологічним інститутом харчової промисловості імені М. В. Ломоносова, одеським науково-виробничим об’єднанням «Харчопромавтоматика» та Українським науково-дослідним інститутом консервної промисловості. Комбінат — їхня база для проведення науково-дослідної роботи.
Ці живі, творчі зв’язки допомагають колективу працювати краще, давати більше продукції, поліпшувати її якість.
До комбінату надходять тисячі листів з усієї нашої країни — з подяками, проханням розповісти про секрети виробництва.
«Навчіть нас, господарок, консервувати огірки і томати так, як це робите ви», — пише Лідія Іванівна Іванова з Новгорода.
«Ми в захопленні від вашого таланту! Навчіть нас так консервувати овочі», — звертаються члени правління колгоспу «Ленінський шлях» Сумської області.
«Шановні товариші, дорогі херсонські консервники, щиро дякуємо, рідні, за Вашу працю, — пишуть з Лисичанська вчителька Т. Прошенюк, електрослюсар В. Нікітін, інженер О. Лойко та технік М. Мірошниченко. — Створюється уява, що консерви виготовлені не на великому комбінаті, а хорошою, господинею для своєї сім’ї і дорогих гостей. Ще раз від щирого серця дякуємо Вам».
Такі листи херсонські консервники сприймають як найвищу оцінку їх праці. І вони докладають всіх сил, прагнучи зробити свою продукцію ще більш якісною, смачнішою і давати її якомога більше.
…В усі кінці нашої неосяжної Батьківщини мчать поїзди з продукцією Херсонського ордена Леніна консервного комбінату. Трудівники міст і сіл, воїни і космонавти, студенти і учні з вдячністю звертаються до тих, хто виготовив банки з різними смачними напоями і консервами. Звертаються в буденні дні і на свята, коли на столі з’являються красиві баночки з маркою «ХКК» в які вкладена самовіддана праця херсонських консервників.